SPORCU BESLENMESİ
Son yıllarda egzersiz ve spora olan ilgi giderek artmakta,yeterli ve dengeli beslenme ,egzersiz ve spor proğramlarının önemli bir parçasını oluşturmaktadır.Aktif kişilerin temel beslenme hedefleri,yeterli beslenerek hem sağlıklı olmak,hemde performanslarını optimal düzeye çıkarmaktır.Sporcu beslenmesi uzmanları ,egzersiz ve spor yapanlara potansiyellerine uygun performans gösterebilmelerinde yardımcı olmak için ,egzersiz bilimi ve sporcu beslenmesi konusunda bilgi sahibi olmalı ,sporcularda bu alanda deneyimli bir diyetisyen ile çalışmalıdırlar.
Genel olarak ,sporcu ne yapmalı?
Kas gelişimi ve yakıtı için,
- Karbonhidrattan zengin, az yağ yeterli protein içeren diyet tüketmelidir.
- Böyle bir diyet için;
Tahıllar(pilav,makarna,börek,az yağlı hamur işleri)
Sandviç, tost,tahıl gevrekleri,
Patates, muz, bezelye, taze sıkılmış meyve suları,kuru meyveler,düşük yağlı süt ürünleri,tavuk,balık,hindi eti tüketilerek ,yeterli sıvı alınmalıdır.
- Vücut yağını azaltmak için , yağ yakıcı ürünler yerine ,günlük enerji tüketimi azaltılmalıdır…
- Günde en az 5 defa ‘’doğal vitamin hapları’’ sayılan sebze ve meyveler tüketilmeli.
Çünkü dogal besinler , bir haptan alınamayacak vitamin ve sağlığa yararlı bazı öğeleri içermektedir.bitkisel ürünlerin bazıları yasaklı maddeler içermektedir.
- İyi bir kahvaltı, yeni doku oluşumunu uyarmakta, diğer ögünler ise gün boyu gerekli olan yakıt için kullanılmakta.fazla yenen akşam yemeği daha fazla yağ dokusu artışına neden olur.
- Öğün atlanmamalı.Bir öğün atlanması bile kilo artışını engeller.
- Harcanan enerji günlük enerjiye eklenmeli.
●
Geri dön.
|