Çocuklarınıza farklı renk ve yapıda yiyecekler sunun. Yemeklerinizi ilginç şekillerde kesin ve çekici olacak şekilde tabağa yerleştirin. Çocuklarda tıpkı sizin gibi çekici yiyeceklere yönelirler
Farklı renk ve şekilde yiyecekler sunun.
Çocuklarınızı kendi kendilerine servis yapmaya veya besinlerin hazırlık işlemlerine yardımcı olmalarına teşvik edin. Örneğin, okul öncesi çocuklar bir sürahiden süt dökmek, tahin-pekmez karışımını ekmeğe sürmek veya bir servis kabından kendi tabaklarına kaşıkla yemek almak veya sebzeleri (havuç, salatalık gibi) ve meyveleri yıkayarak ekmek sepetine ekmekleri yerleştirerek çok büyük keyif alabilirler. Her ne kadar bu iş dağınıklığa sebep olsa da, çocuklarınızın özgüven kazanmaları için gereklidir.
Yemek yemeyi televizyon yada bilgisayar ile değil sadece yemek yiyerek olumlu yeme alışkanlıkları kazandırabiliriz. Tatlıları yemekle birlikte veya ara öğün olarak servis yapın, onları ana yemek yapmaktan ve ödül olarak sunmaktan kaçının.
Mutfağınızı çocukların boyutlarına uygun mutfak aletleriyle donatın. Örneğin çocuklarınızın eliyle kavrayabileceği bardaklar, düz kısa saplı yemek araç gereçleri, dar ağızlı kaşıklar, kör ağızlı çatallar ve derin tabaklar.
çocuklarınıza yemek için yeterli zaman tanıyın. Unutmayın onlar kendi kendilerine beslenmek için yeterli beceriyi henüz kazanmamışlardır veya zamanla kazanacaklardır.
Çocuğunuzunen çok istediği besin ile bir yemeği planlamasına izin verin. Yemeğin çocuk için uygun ısıda olduğunu kontrol edin.Çocuklarınız bazı yemekleri, örneğin ıspanağı tüketmek istemiyorsa endişelenmeyin. Brokoli veya havuç gibi aynı grupta yer alan diğer besinlerden sunun. Aynı gruptaki besinler aynı besleyici özelliklere sahiptirler.Besin grupları hakkında diyetisyeninizden bilgi alın.
Çocuklar için Sağlıklı Beslenme
Diyetisyenler, insanların sağlıklarını korumak veya tekrar kazanmalarını sağlamak amacı ile kişilerin gereksinimlerine uygun besin planlarlar. Her yaş grubu için toplumda doğru beslenme alışkanlıklarının uygulanması için önderlik ederler. Bu süreçte çocukluk dönemi çok önemli bir bölümü oluşturmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme yaşamın her döneminde olduğu gibi ,çocukluk döneminin de vazgeçilmezidir.
Miktarlar değişse de, yaşı ne olursa olsun çocuklar yetişkinlerle aynı besinlere ihtiyaç duyarlar. Oyun çağı çocukları ve okul öncesi çocukların büyüme hızı bebeklere oranla daha düşük olsa da harcadıkları enerjiyi dengeleyebilmek için besinlerden enerji alırlar .(vücut ağırlıklarıyla doğru orantılı). Onların da yetişkinler gibi sevdiği ve sevmediği besinler vardır.