Tam tahıl; buğday,pirinç,mısır,yulaf ve diğer tahıl tanelerini yenilebilir kısmının tamamına verilen addır.Tam tahıl üç kısımdan oluşur.
1)Kepek; tahıl tanesinin dış kabuğudur.Lif açısından oldukça zengindir.
2)Endosperm; iç kısmı protein ve nişastadan oluşur.
3)Ruşeym; tahılın embriyosudur.Bu nedenle besin değeri yüksektir.
TAM TAHIL TÜKETİMİNİN FAYDALARI
Tam tahıllar çözünür posa(lif) içeriği ile bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve sindirim sisteminin sağlığının korunmasına yardımcı olurlar.Tam buğday ekmeğinin yoğun ve sert olması nedeniyle çiğneme sayısı daha fazladır.Besinleri çok çiğnediğimizde leptin hormonu tam görev yaparak NPY düzeyini azaltır ve sonuçta iştah azaltır.
Tam tahıllı besinler rafine besinlere göre daha düşük glisemik indekse sahip oldukları için kan şekerini düzenlemede önemli bir etkisi vardır.
Tam tahıllar; diyet lifi,B ve E vitaminleri,magnezyum,demir,fosfor gibi mineraller ve antioksidan maddeler yönünden zengindir.
Yapılan çalışmalarda tam tahıl tüketiminin obezite riskini, kalp hastalıkları riskini %27-37,Tip 2 DM riskini %21-27, GIS kanselerini %21-40 azalttığı görülmüştür.
Tam tahıl ürünleri alırken etiket okumayı ihmal etmeyin.Kepekli buğday unu veya diğer tam tahıl unları etiketi bulunan ekmekler alınmalıdır.