GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME
Öncelikle hem bebeğiniz hem de kendiniz için yeterli ve dengeli BESLENİN.Gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme hem annenin sağlığını hem de bebeğin zihinsel ve fizyoloik gelişimini olumsuz etkiler.
Gebelik döneminde kişiye özgü bir beslenme programı gerekir.Gebelik döneminde kişi yeterli ve dengeli beslenerek;
- fizyolojik gereksinimlerini karşılar,
- besin öğesi depolarını dengede tutar,
- anne karnındaki bebeğin büyümesini ve gelişmesini sağlar ayrıca bebeğin yetişkinlik döneminde oluşabilecek kronik hastalıklarını( kalp-damar hastalıkları,şeker hastalığı,hipertansiyon vb.) görülme riskinin önlenmesinin sağlar ve
- emziklilikte yeterli süt salınımını sağlar.
KALSİYUM VE D VİTAMİNİ;
Kemik ve dişlerin büyük çoğunluğu kalsiyumdan oluşmaktadır.Kemik,diş yapımı ve gelişimi için kalsiyum gerekmektedir.Gebelik döneminde kalsiyum bebeğin kemik yapısının gelişmesini ve sağlam olmasını; annenin ise kemik ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olur.Eğer yeterli düzeyde alınmazsa annenin kemik ve diş sağlığı olumsuz etkilenecektir çünkü bebek tüm gereksinimleri anneden karşılayacaktır.Kalsiyum takviyesi için doktorunuzdan yardım almalı ve danışarak takviye almalısınız.
Kemik ve dişin yapısında bulunan kalsiyumun kullanımında D vitamini gereklidir.Bunun için kalsiyumdan zengin besinler( süt ve süt ürünleri , yeşil yapraklı sebzeler,pekmez vb.) tüketilmelidir.D vitamini besinlerle yeterli düzeyde karşılanamamaktadır.D vitamininin en iyi kaynağı güneştir.Güneşi bol olan ülkemizde D vitamininden yeterince yararlanılmalıdır.
DEMİR;
Gebelikte demir gereksinimi artmaktadır.Gebelikte kan hacminin artması, bebeğin gereksinmesinin fazla oluşu,demirin besinlerle yetersiz alımı ve vücutta iyi kullanılmaması ve bağırsaklarda parazit olması durumunda kansızlık oluşur.
Gebelikte kansızlık sonucu bebek yeterli demir deposu ile doğmamakta,bebekte kansızlık oluşmaktadır.Kansızlığın önlenmesi için demir yönünden zengin olan et,tavuk,balık,yumurta,pekmez,kuru baklagiller,koyu yeşil yapraklı sebzelerin ve kurutulmuş meyvelerin tüketimine önem verilmelidir.Özellikle bitkisel kaynaklı demirin vücutta kullanımını arttırmak için her öğün C vitamini içeren besinlere ( domates,turuçgiller,yeşil biber vb.) yer verilmelidir.Çay ve kahve demir emilimini engellediği için yemeklerle birlikte içilmemelidir.
FOLİK ASİT;
Folik asitin yetersiz alımı ile düşük doğum ağırlıklı bebekler, nöral tüp defektleri ve annede megaloblastik anemi oluşabilir.Folik asitin kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler,karnabahar,et,süt,yoğurt ve türevleri,yumurta ve tahıllar olarak sıralanabilir.
Gebelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar.Doktorunuzdan yardım almalı ve danışarak takviye almalısınız.
İYOT;
Büyüme ve geilşme için önemli bir mineraldir.İyot yetersizliği, gebe kadınlarda düşüklere,ölü doğumlara, guatra ; bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğine neden olur.Tüm yaş gruplarında iyot alımının yeterli düzeyde olması büyük önem taşır.Bunun en kolay ve ucu yolu iyotlu tuzun tüketilmesidir.İyotlu tuz ışık ve güneş görmeyen.nemli olmayan bir ortamda koyu renkli ve ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır.İyotlu tuz,yemeklere yemek piştikten sonra ateşten indirmeye yakın eklenmelidir.
BESLENME ÖNERİLERİ;
- Süt ve ürünleri her gün tüketilmelidir.3-4 porsiyon süt,yoğurt,ayran,peynir ürünleri tüketilmelidir.
- Her gün 1 adet yumurta tüketilmelidir.
- Et grubunda her gün 4-5 porsiyon tüketilmelidir.Tavuk,balık ,kırmızı et tüketilmelidir.Kırmızı eti haftada 2-3 kez ile sınırlandırılmalı.
- Tahıl grubu,ekmek günlük 4-7 porsiyon olarak tüketilmelidir.
- Taze sebze ve meyveleri düzenli olarak tüketmelisiniz.Sebze ve meyve 5-6 porsiyon tüketilmelidir.
- Baklagiller haftada 1-2 kez tüketilmelidir.
- Sağlıklı yağları almak için her gün 6-8 adet fındık,badem veya 2-3 adet ceviz tüketilmelidir.
- Öğün sayısı 5-6 öğün şeklinde olabilir böylece artan gereksinmelerin gün boyu yeterli tüketimi sağlanır.Öğünlerinizi atlamayıp azar azar,sık aralıklarla beslenmelisiniz.
- Gebelikte artan sıvı gereksinimini karşılamak için sıvı tüketiminizi arttırmalı,her gün en az 2-3 litre su içmelisiniz.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER;
- Kızartma,kavurma yerine haşlama,ızgara,fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
- Organ etleri,salam,sosis,sucuk gibi ürünlerin tüketimi sınırlandırılmalı hatta hiç tüketilmemelidir.
- Kızartmalar,margarin,iç yağı,kuyruk yağı gibi besinler tüketilmemelidir.
- Yemeklerde az tuz kullanılmalı ve iyotlu olan tuzlar tercih edilmelidir.
- Dışarıda bilinmeyen yerde pişmemiş yiyecekler yemekten kaçınılmalıdır.Pişmemiş yumurta içeren yiyeceklere dikkat edilmelidir.
- Salata,sebze ve meyvelerin iyi yıkanmış olmasına dikkat edin.Temizliğinden emin olmak için yeşillikleri sirkeli suda bekeletebilirsiniz.
- Beyaz ekmek , beyaz un ,pirinç gibi basit karbonhidratlar tercih edilmemeli bunların yerine tam buğday ekmeği,kepekli pirinç veya bulgur pilavı tüketebilirsiniz.
- Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Sigara-alkol kullanmayın ve kullanılan ortamlardan uzak durmaya çalışın.
●
Geri dön.
|