Blog

 RAMAZAN AYINDA BESLENME    8.3.2022 09:18:27 tarihinde eklendi



  RAMAZAN AYINDA BESLENME

Ramazan ayında öğün sayısının düşmesi,beslenme ve yaşam şeklinin değişmesi ile metabolizma etkilenmektedir.Oruç tutacak sağlıklı kişilerin yeterli miktarda sıvı tüketmemesi, az miktarda besin alması ya da kalorili yiyecekleri fazla tüketmesi olumsuz etkiler oluşturacaktır.Oruç sırasında baş ağrısı,halsizlik,hazımsızlık,sindirim problemi gibi sağlık sorunları oluşabilir.Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme önerilerine uyulmalıdır.

  • Oruç tutarken vücut su dengesini korumak için sahur öğünü atlanılmamalıdır.Sahur yapılmadığında açlık kan şekeri daha erken saatlerde düşer bu durumda sağlık sorunları olabilir.
  • Sahur öğününüzü atlamayın,mutlaka yapın.
  • Sahurda aşırı yağlı,tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır.Sahur yaparken posadan zengin besinler kepek,tahıllar,tam buğday,sebzeler,meyveler tercih edilmelidir.
  •  Sahurda kendinize bir kahvaltı tabağı oluşturabilirsiniz.Peynir,zeytin,yumurta,bol yeşillik,ceviz ya da fındık ve tabiki tam tahıllı ekmek ile sahurunuzu yapabilirsiniz.
  • İftarda bol kalorili besinler değil daha rahat sindirilen besinler tercih edilmelidir.
  • İftarda yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının,yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmeye çalışın çünkü beyin doyma emrini yemek yenildikten 15-20 dakika sonra verir.
  • İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği oluşabilir.İftarda yemeğe 2-3 adet hurma ve 1-2 bardak su ile başlanmalıdır.Hurma karbonhidrat,posa,potasyum ve magnezyum içeren mükemmel bir kaynaktır.Sonrasında 1 kase çorba gibi hafif yemekler ile başlanır.İftar yemeğinin kalanında ise tam tahıllar,az yağlı et yemeği,haşlanarak veya fırında pişirilmiş sebzeler tüketebilirsiniz.
  • İftardan 1-2 saat sonra hareket etmek,kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.
  • Tek seferde büyük porsiyonlar yerine,iftardan sonra aralıklarla her ara öğünde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenmeye çalışın.
  • İftar ve sahur arasında mutlaka bir ara öğün yapmaya çalışın.Örneğin; bir porsiyon mevsim meyvesi yanında süt ya da yoğurt ile oluşturabileceğiniz bir ara öğün yapabilirsiniz.
  • İftar ve sahurda yeterli sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı oluşur.Dehidratasyonu önlemek için yeterli miktarda su içilmelidir.Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su içmeye çalışın.
  • Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için yemeklere lif oranı yüksek yiyecekler(kuru baklagiller,kepekli tahıllar,sebzeler) ve ara öğünde de taze ve kuru meyveler,hoşaf ve kompostolar,hurma,ceviz,fındık,badem gibi kuru yemişler tercih edebilirsiniz.
  • Kahve gibi kafein içeren içecekler yerine süt,ayran ,ıhlamur gibi bitki çaylarını tercih edebilrsiniz.
  • İftarda aşırı şerbetli,yağlı tatlılar yerine;sütlü tatlılar (sütlaç,muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edebilirsiniz.Kilo kontrolünün sağlanabilmesi için şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.Tatlı tüketimi haftanın 1-2 günü ile sınırlandırılmalı ve iftardan sonra ara öğün olarak tüketilmelidir.

 

Sağlıklı kalmak için doğru besinleri doğru miktarlarda seçmek önemlidir.

Geri dön.

RAMAZAN AYINDA BESLENME başlıklı yazımız 3069 kez okundu

Bir Fikir Alın

WhatsApp ile


Hemen Arayın


Uzman Diyetisyen Sueda AKKAS





 

Sueda AKKAŞ

Uzman Diyetisyen

İletişim

0506 977 31 50

Türk Web Ajans