MİGREN VE BESLENME
Migren,yaşam kalitesini etkileyen orta şiddetli ya da şiddetli bir baş ağrısıdır.Özellikle mevsim geçişlerinde birçok hasta için migren ağrıları şiddetini arttırıyor,yanlış beslenme ile migren tetiklenirken sağlıklı bir diyet programı uygulamak migrenle mücadele etmenizi sağlayabilir.
Migren sıklığı kadınlarda ,erkeklere oranla yaklaşık 2 kat daha fazla ve migren atak şiddeti daha güçlüdür.Migren tek bir semptom ya da birkaç semptomdan oluşan ve tek bir yerde olan bir sorun değildir.Aralıklı ve ilerleyici de olabilir.
Yapılan çalışmalarda tetikleyici faktörler incelenmiş ve en sık bildirilen tetikleyiciler; stres(%81),gürültü(%54,5) ,beslenmeyle ilişkili olarak açlık (%37,2) ve besinlerde (%5,9) oranlarında etkili olduğu görülmüştür.
Tiramin,feniletilamin ve histaminin baş ağrısını tetikleyici mekanizmalarda rol oynadığı için bu kimyasalları içeren peynir,çikolata ve kırmızı şarap gibi besinler migren tetikleyicileridir.
Bunun yanı sıra magnezyumdan zengin besinlerin migreni önleyici etkileri vardır.
Aşırı kahve tüketimide şiddetli bir baş ağrısı ve migren ile ilişkilendirilmektedir.Ancak ılımlı kafein tüketimi ağrı azaltıcı etki gösterebilir.
Açlık ve öğün atlamada migreni tetikleyen faktörlerdir.Bu nedenle öğün atlamamaya özen gösterilmelidir.
Ayrıca stresli durumlardan kaçınmanız gerekir.Nefes egzersizi gibi rahatlama teknikleri de önemli rol oynamaktadır.
Uyku saatlerinizin düzenli olmasına dikkat etmelisiniz.
Bitki çaylarından ısırgan otu,ıhlamur,melisa çayı rahatlamanıza ve ağrılarınızı azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
MİGREN ATAKLARINI TETİKLEYEBİLECEK BESİNLER;
- Peynir(olgunlaşmış)
- Alkollü içecekler
- Sakatatlar( karaciğer,beyin,böbrek,işkembe,sucuk,salam,sosis,pastırma gibi şarküteri ürünleri)
- Deniz ürünleri(kalamar,karides,midye)
- Konserve besinler
- Turunçgiller(portakal,mandalina,greyfurt,limon)
- Yağlı ve baharatlı yiyecekler
- Kafeinli içecekler(çay,kahve,asitli içecekler)
- İncir,kuru üzüm,avokado,muz,kırmızı erik,çikolata
- Maya
- Ekşi krema
- Fıstık ezmesi
- Kuru meyve içeren besinler
- Bazı baklagiller(kuru fasulye,mercimek,soya ürünleri)
Migren ataklarını tetiklediği düşünülen besinlerden kaçınılmalı,dengeli ve sağlıklı beslenilme,düzenli uyku,rahatlama ve nefes egzersizleri yapılmalı,günlük sıvı alımı yeterli düzeyde olmalı ve öğünler atlanılmamalı gibi önlemleri alarak migren ataklarını azaltabilirsiniz.
●
Geri dön.
|